Продуктът е успешно добавен в количката
25,00 лв.

Плодът на познанието

Автор: Лив Стрьомквист

Издателство: Жанет 45

Комиксът „Плодът на познанието“ е международен бестселър, преведен на повече от двадесет езика. Това е книга за женското тяло и нашите сложни отношения с него.

Какво е прието да наричаме „женски полов орган“? Защо хората развиват такова непримиримо, нееднозначно, противоречиво отношение именно към тази част от човешкото тяло? Защо думата „вулва“ отсъства от ежедневния език, а менструацията е табу? Как са се променяли възгледите за биологическия пол през вековете?

В търсене на отговори на тези въпроси Лив Стрьомквист се насочва към културата на Античността и Средновековието, Зигмунд Фройд и Жан-Пол Сартр, „Спящата красавица“ и шведската поп музика, интернет форумите и заглавните страници на вестниците, в опит да изгради събирателен образ на органа, който Гюстав Курбе нарича „Раждането на света“.

Плодът на познанието“ е не само образователен, но и много забавен исторически анализ на митовете, обгръщащи женската сексуалност. 

 

Неподражаема, въздействаща, брилянтна: ако имате дъщеря тийнейджърка, трябва задължително да я купите и на нея, и на всичките ѝ приятелки, като не броим екземплярите, които още сега, на мига, трябва да купите за себе си и всички ваши приятелки.

Рейчъл Кук, „Гардиън“

 

Може да се каже, че това е промяна на парадигмата в сексологията, поднесена от най-известната феминистка и просветителка в Швеция.

Аманда Свенсон, „Експресен“

 

Културната история на женския полов орган е изпълнена с насилие и не особено весела, но рядко сме се забавлявали толкова, докато четем за „хиляди години адски нескопосани научни изследвания“. Причината е, че „Плодът на познанието“ е написана с изключително добре премерен хумор, предаден умело в срещата между образ и текст.

Муа Матис, „Дагенс Нюхетер“

 

Лив Стрьомквист, сексуална просветителка, специалистка по история на идеите и критичка на възприетите норми, е написала единствения учебник по биология, от който имате нужда. Гениален, освобождаващ и напълно безмилостен.

Анна Йоргенсдотер

 

Майсторски нарисуван, добре подплатен с факти и ужасно забавен.

„Таймс Литерари Съплимънт“

Базова цена:25,00 лв.
Моля, изберете: